Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol. 18


Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. Vuoksenniskan Teatteri IRTI otti digiajan haltuun Dsicordin kautta ja toteutti esityksen kokonaisuudessaan Discord alustalle.

IRTI goes etä

Keväällä 2020 korona lopetti hetkeksi harrastustoiminnan lähes kaikilta. Irti jatkoi toimintaa lähes normaaliin tapaan. Harjoitukset pidettiin Discordissa, apuna Google Drive. Tämän avulla pystyttiin ylläpitämään normaalia harrastusrytmiä ja ennen kaikkea pystyttiin tekemään yhdessä asioita ja pitämään kiinni jostain arjen normeista. Etäkevään aikana nuoret tekivät ison työnä spoken word esitykset, joista Teatteritaiteen maisteri, näyttelijä, muusikko, Irtiläinen Pietu Wikström antoi palautetta.


Tästä harrastusmuodosta inspiroituneena kesällä 2020 alettiin suunnittelemaan koko illan näytelmää Discord-alustalle. Kuka löytäisi minut sai ensi-iltansa syksyllä 2020 ja se tarjottiin ilmaiseksi kaikille katsojille. Näytelmää tehdessä tutkittiin etäharrastamista ja teatterikokemuksen viemistä verkon välityksellä katsojille muulla kuin jo tutulla ”striimattu live-esitys”. Esitys onnistui imitoimaan teatteria ja teatterille ominaista vuorovaikutusta yleisön ja esiintyjien välillä. Esityksen aikana näyttelijät olivat fyysisesti Imatralla, Turussa ja Helsingissä ja katsojat ympäri Suomea ja Eurooppaa. Onnistuimme luomaan uuden tavan tehdä teatteria, joka ei ole paikkaan sidonnaista. Tavoitimme myös uuden katsojakunnan, 15 – 30 vuotiaat pc-pelaajat, tälle ryhmällä Discord on alustana tuttu, joten se antoi tälle segmentille mahdollisuuden osallistua teatteriesitykseen matalalla kynnyksellä.


Kuka löytäisi minut todisti että etäteatteri toimii ja ilman livekuvaakin esitys voi olla teatteria. Tätä ajatusta ja tämän etäteatterin mahdollisuuksia lähdettiin tutkimaan ja jatkojalostamaan Nuori Kulttuurin pika-avustuksen mahdollistaneella IRTI goes ETÄ -projektilla. Tavoitteena sulauttaa live- ja etäteatteri lähemmäs toisiaan ja katsoa kuinka voidaan antaa uniikki kokemus livenä olevalle yleisölle ja etänä olevalle yleisölle ilman, että toinen jää toisen jalkoihin.

IRTI-teatteri (Irti) on vuonna 1992 Vuoksenniskan nuorisoseuran alaisuuteen perustettu nuorisoteatteri, jonka Jorma ”Jomppa” Piispanen loi tarkoituksena antaa niille nuorille tekemistä, joilla ei ollut muuta paikkaa, kuin roikkua pihalla tekemässä tyhmyyksiä. Nimi IRTI tulee ajatuksesta, että siellä ihmiset ovat irti arjesta ja sen luomista odotuksista.


Nykyisin Irti on harrastuspaikka yli sadalle 3 – 80 vuotiaalle harrastajalle 7:ssä lasten ja nuorten ryhmässä ja kahdessa aikuisten ryhmässä. Irtissä on aina ollut pääpaino viikoittaisessa rennossa harrastamisessa, jossa nuorta ei sitouteta pitkäaikaisiin produktioihin. Toki näytelmiäkin lähes 30-vuotiaaseen olemassaoloon mahtuu jo reilut 100 kappaletta. Irti on mahdollistanut myös monen nuoren koettaa näyttelemisen lisäksi ohjaamista, valosuunnittelua, maskeeraamista, puvustusta, lavastusta ja kaikkea muuta teatteriin liittyvää. Irtistä on löytänyt moni nuori ammatin itselleen näyttelijänä, ohjaajana, teknikkona, lavastajana, toimittajana, juontajana, opettajana, tuottajana, tiedottajana jne. Näistä ammattilaisista moni on työskennellyt myös Nuorisoseuroissa. Suomi on täynnä huippuosaajia, jotka ovat voineet kutsua jossain vaiheessa nuoruuttaan Irtiä kodiksi.