Nuori Kulttuuri Roots -juttusarja vol. 12

Luostoi soi Etkot mainoskuva


Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta.

Syksyllä 2020 Nuori Kulttuuri avasi toimintaan liittyen pika-avustus haun, jonka avulla kartoitetaa ja kehitetään erilaisia kulttuurisen nuorisotyön toimintamalleja. Rahoitetut projektit kootaan yhteisesti Nuori Kulttuuri -Handbookiin projektien toteutumisen jälkeen. Juttusarjassa esitellään tahot ja toiminta, jotka saivat syksyn haussa rahoitusta. Lapin musiikkiopiston opiskelijat suunnittelevat 6-luokkalaisille tutustumistyöpajan kamarimusiikin saloihin.

Kamarimusiikki tutuksi Sodankylän 6.-luokkalaisille

Osana Sodankylässä 20.-22.11.2020 järjestettävää Luosto soi! Etkot -kulttuuriviikonloppua Sodankylän koulujen 6.-luokkaisilla on tilaisuus päästä tutustumaan kamarimusiikin saloihin.

Lapsille ja nuorille tarkoitettu oppituntityyppinen tilaisuus järjestetään perjantaina 20.11. Tapahtumassa kuvataan ja näytetään, mitä kamarimusiikki tarkoittaa käytännössä ja miten se rakentuu. Tavoitteena on kannustaa nuoria musiikin harrastamiseen.

Tapahtumaa valmistelee kolme Lapin musiikkiopiston nuorta opiskelijaa opiston opettaja Agnes Dioszegin johdolla sekä pianotaiteilija Tarmo Järvilehto, viulisti-kapellimestari Aku Sorensen ja sellisti Janne Järvilehto.

Oppitunnin sisältönä on Felix Mendelssohnin huippusuosittu d-molli pianotrio. Musiikkiopistossa opiskelevat nuoret valmistavat lyhyet esitykset säveltäjän elämästä, tuotannosta ja merkityksestä 1800-luvun musiikin kehitykseen.

Mendelssohnin teoksesta esitetään lyhyitä katkelmia aluksi yksi instrumentti kerrallaan (piano, viulu, sello) ja lopuksi yhteissoittona. Näin lapsille ja nuorille syntyy käsitys siitä, mistä kamarimusiikissa on kyse ja miten yhteissoitto rakentuu.

Tapahtuman yksityiskohdat suunnitellaan nuorten kanssa. Yhteissuunnittelun ja toteutuksen myötä hankkeeseen osallistuvat nuoret pääsevät tekemään yhteistyötä vanhempien taiteilijoiden ja klassisen musiikin ammattilaisten kanssa. Kun nuorille syntyy suora kontakti alan huippuammattilaisiin, tästä voi olla nuorille monenlaista hyötyä tulevaisuudessa. Syntyy verkostoja ja mahdollisuuksia, jotka voivat auttaa nuoria edelleen kehittymään musiikin opinnoissaan.

Musiikillisen oppitunnin jälkeen järjestetään päättö- ja verkostoitumiskeskustelu, johon osallistuvat tapahtuman toteuttamiseen osallistuneet nuoret ja heidän opettajansa sekä tilaisuudessa esiintyneet huipputason ammattimuusikot.

Koululaistapahtumaan tulee osallistumaan 70 – 80 sodankyläläistä 6. luokan oppilasta ja musiikkiopiston opiskelijoita. Samana iltana on konsertti, jossa yhtenä ohjelmanumerona on Mendelssohnin Pianotrio d-molli. Nuorilla on vapaa pääsy konserttiin.

Kulttuuriviikonloppu tarjoaa myös muille alueen nuorille ja lapsille mahdollisuuden osallistua musiikkitapahtumiin niin, että kaikilla alle 16-vuotialla on vapaa pääsy konsertteihin.

Luosto soi! on klassisen musiikin festivaali, joka järjestetään Sodankylässä ja Luostolla 29.7.-1.8.2021.

Kuva: Luosto soi! -Etkojen logo