Nuori Kulttuuri Roots juttusarja vol. 22

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta. Seuraava yhteisöhaku järjestetään elokuussa.

Juttusarja 19. osasta eteenpäin esitellään toimintoja jotka ovat hakeutuneet Roots-toimintaan mukaan maaliskuussa 2021. Tämänkertaisessa osassa Tekemistä ry esittelee Dokumenttiprojektiaan, joka alkaa syksyllä 2021.

Dokumenttielokuva avaa ikkunan eteläkarjalaisten nuorten vapaa-ajan viettoon – leffa toteutetaan yhteistyössä nuorten ja paikallisten toimijoiden kanssa

Imatralainen Tekemistä ry toteuttaa vuosina 2021-2023 Tekemistä!-dokumenttielokuvaprojektin, jonka kautta tutustutaan Imatran, Ruokolahden, Rautjärven ja Parikkalan nuorten vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin. Elokuva kysyy, millaista on olla nuori 2020-luvulla pienellä paikkakunnalla. Se toimii vertaistukena sekä peilinä kaikille nuorille ja nuoriksi itsensä tunteville.

Nuorikulttuuri Roots tukee Tekemistä!-dokumenttiprojektin ensimmäistä vaihetta, joka keskittyy alueen nuoriin tutustumiseen ja erilaisten vapaa-ajanviettomahdollisuuksien kartoittamiseen. Projektin kautta saadaan runsaasti tietoa alueen harrastustoimijoista ja tavoista viettää vapaa-aikaa. Kohderyhmänä ovat 13-19-vuotiaat nuoret ja toiminta alkaa syksyllä 2021. Elokuvan muoto riippuu lisärahoituksesta, lopputulos tulee olemaan jotakin lyhytelokuvan ja kokopitkän taiteellisen dokumenttielokuvan väliltä. Elokuva julkaistaan vuonna 2023.

“On kiehtovaa, miten paljon erilaisia tapoja onkaan harrastaa! Toiset tähtäävät tulevaisuuden ammattiin, kun taas toiset viettävät aikaansa rennosti kulmilla hengaillen. Kolmannet joutuvat pienellä paikkakunnalla luomaan harrastuksensa itse. Meitä kiinnostaa, kuinka tekeminen tai sen puute vaikuttaa nuorten elämään ja miten nuorten omat ajatukset vapaa-ajan vietosta suhteutuvat hyvinvointia koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Haluamme antaa äänen suoraan nuorille ilman tutkimusten ja otsikoiden välikäsiä. Lisäksi tämä on tietenkin jonkinlainen oodi Etelä-Karjalalle”, dokumentin ohjaaja, imatralaislähtoinen Pietu Wikström summaa.

Wikströmin lisäksi myös muu dokumentin taustajoukko koostuu alueen kulttuurialan ammattilaisista. Projektin toteutuksessa aiotaan hyödyntää niin paljon paikallista osaamista, kuin mahdollista. Yhteistyötä tehdään erilaisten vapaa-ajan ja hyvinvointitoimijoiden kanssa ja uusia yhteyksiä etsitään ja luodaan parhaillaan. Nuoret pääsevät niin halutessaan kameran edestä myös kulisseihin – heille voi löytyä projektista esimerkiksi kesätyö- tai TET-paikkoja.

Projektia rahoittavat Rootsin lisäksi Suomen Kulttuurirahasto sekä Imatran Pelastakaa Lapset ry. Elokuvan ohella Tekemistä ry toteuttaa myös Harrastuskummit-hankkeen, jonka tarkoituksena on helpottaa uuden harrastuksen aloittamista. Hanketta tukevat Imatran kaupunki sekä Etelä-Karjalan Kärki-LEADER ry.

Haluatko mukaan? Projektin etenemisestä tiedotetaan lisää syksyllä 2021.