Nuori Kulttuuri Roots juttusarja vol. 25

Nuori Kulttuuri Roots tuo yhteen kulttuurisen nuorisotyön mahdollisuudet nuorten taide -ja kulttuuriharrastusten toimintojen ja tapahtumien kehittämisessä. Paikallisen toiminnan kehittäminen tuo tekijät ja nuoret yhteen valtakunnallisesti paikallisella tasolla. Mahdollistaen näin toimintojen ympärivuotisen tekemisen Nuori Kulttuurin alla, muista tapahtumista riippumatta. Seuraava yhteisöhaku järjestetään helmikuussa 2022.

Juttusarja 23. osasta eteenpäin esitellään toimintoja jotka ovat hakeutuneet Roots-toimintaan mukaan elo-syyskuussa 2021. Tässä osassa Kulissi-teatteri kertoo syksyn Elämän Langalla -produktiostaan.

Kaksoisrooleja ja maailman ensi-iltoja

Näytelmäpajassa opetellaan teatterituotannon vaiheita käsikirjoittamisesta valotekniikkaan

Kulissi-teatterin syksyn ohjelmistossa nähdään neljä uutta näytelmää, jotka saavat ensi-iltansa perjantaina 19.11. yhteisesityksenä Elämänlangalla - tarinoita käännekohdista. Näytelmiä ovat ideoineet, käsikirjoittaneet, ohjanneet, koreografioineet, puvustaneet ja lavastaneet 13-17-vuotiaat teatteritaiteilijat osana Näytelmäpajaa.

Näytelmäpajan 17 osallistujaa aloittivat työskentelyn elokuussa draamaopettaja Marja Pylkkään ohjauksessa. Aluksi kehiteltiin yhdessä teemoja ja ideoita, jotka jalostettiin pienryhmissä näytelmäteksteiksi. Esitysten lavalle saattamiseksi osallistujat jaettiin työryhmiin siten, että jokainen pääsee paitsi näyttelemään niin myös oppimaan teatterin muita osa-alueita. Nuoret voivat olla yhdessä näytelmässä lavalla ja toisessa näytelmässä ohjaajana, puvustajana tai valojen ajajana.

“Osallistujat ovat ikään kuin kaksoisroolissa ja joutuvat keskittymään moneen asiaan, mutta toisaalta esimerkiksi ohjaajana kehittymisessä kokemus näyttelijän roolista auttaa hahmottamaan, millaista ohjausta kannattaa antaa”, toteaa Anna Leino Kulissi-teatterilta. “Nuoret ovat olleet hyvin sitoutuneita ja ottaneet rohkeasti uudet roolinsa vastaan. Harvoin pääsee harjoittelemaan ohjaamista näin turvallisesti.”

Produktion aikana on syntynyt myös ajatuksia konseptin kehittämiseksi.
“Näytelmäpaja on saanut ideansa Madridin microteattereista, joissa pieniin huoneisiin näyttämönsä tehneet ensemblet esittävät minimusikaaleja noin parillekymmenelle vieriviereen ahdetulle katsojalle”, Pylkäs kertoo. “Tarinat pysyvät napakoina ja

mukaansatempaavina. Olisi kiinnostavaa kokeilla tätä myös aikuisten kanssa.”

Kulissin nuorten Näytelmäpaja on mukana valtakunnallisessa Nuori Kulttuuri Roots-toiminnassa. Nuori Kulttuuri Roots mahdollistaa kulttuurisen nuorisotyön kokeiluja tukemalla kuluissa ja antamalla tuotannollista apua.


Kuvat: Ilona Rakkola

Kulissin Elämän Langalla näytelmäpaja