Nuori Kulttuurin Teatris-tuotannoissa johtohahmoina nuoret

Täytän ensi keväänä 40 ja väkisin pukkaa vanhojen muistelu päälle. Oliko noin 25 vuotta sitten meidän kylällä ryhmää, joka olisi opetellut tuottamaan tapahtumia? Entäs, kysyttiinkö nuorilta, mitä haluaisitte tapahtuvan? Sen muistan, että kerran viikossa oppilaskunta möi munkkeja välitunnilla. Ja ne olivat kyllä hyviä! 

Näistä munkinmakuisista muisteloista on hauska hypätä haastattelemaan Nuori Kulttuurin Teatris -tuottajatiimiä vuonna 2018. Ohjaan tiimiä yhdessä Kulttuuriklubi Siperian koordinaattori Anumaaria Tullan kanssa Jyväskylässä. Tiimin yksi työnimistä on ollut johtoryhmä. Ensimmäisen kokonaisen toimintavuoden yksi uudistus on ollut se, että Nuori Kulttuurin taiteellisten johtajien saappaisiin on hypännyt joukko nuoria, jotka navigoivat Nuori Kulttuurin tuottajien kanssa festivaalituotannon parissa. 

Mutta, mitä sanovat tuottajatiimissä työskentelevät nuoret uudesta pestistä? Yhdeksän hengen keskisuomalaisesta tiimistä haastateltavina ovat Amanda Rekonen, Arja Sulkunen ja Helena Gråsten.

”Nuorten näkökulma ja kanta on kannattavaa saada esille silloin, kun heistä puhutaan.” Amanda toteaa ja jatkaa ” Teatris-festarissa on kyse nuorten tekemistä teatteriesityksistä, joten ketkä olisivat parempia tuomaan festareille tuoretta ja nuorekasta näkökulmaa kuin nuoret itse? ”.  Arja komppaa tiimitoveria ” itse nuorena haluaisin vaikuttaa Teatris -festarin kohdennettuun markkinointiin niin, että myös nuoret, joilla teatterikokemusta ei ole paljoa tai lainkaan, kiinnostuisivat tapahtumasta ja että sellaisetkin henkilöt pääsisivät seuraamaan esityksiä.”

”Mua itseäni ilahdutti kovasti ajatus siitä, että otetaan nuoret mukaan suunnittelemaan tapahtumaa nuorille. Tällaisen ison tapahtuman tuottamisessa mukana oleminen on varmasti kaikille meistä tosi hieno asia.” Helena summaa ajatusta tiimistä ja lisää ”mä lähdin mukaan, koska mua on alkanut viimeisen puolentoista vuoden aikana kiinnostaa tuottaminen, ja tämä ryhmä tuntui turvalliselle paikalle lähteä sitä kokeilemaan.”

Mikä saa nuoret kiinnostumaan ja innostumaan tällaisesta hommasta? 

Arja aloittaa toteamalla, että haluaisi oppia tapahtuman tuottamisen käytännöistä ja teatterista lisää: ” eniten kiinnostaa, miten suuri tapahtuma saadaan kasaan”. Amanda lisää ”jokaisen uuden ryhmän kanssa toimimisesta saa aina uutta kokemusta ihmisten kanssa tekemisestä ja tällaisen suuren tapahtuman järjestäminen opettaa runsaasti erilaisten pienten asioiden yhdistämistä yhdeksi suureksi asiaksi.” Kolmikon kanssa jutellessa selväksi tulee, että asioiden organisointi, aikataulutus ja ohjelmaan vaikuttaminen kiinnostavat. ”Homman järjestäminen siihen kuntoon, että jokainen nuori, joka haluaa tulla, viihtyy ja nauttii olostaan. Kenelläkään ei olisi ikävä fiilis tai tylsää.” Amanda fiilistelee Teatriksen järjestämistä.

Tuntuu superhienolta päästä työskentelemään näiden nuorten kanssa! Innostus on tarttuvaa ja on mahtavaa päästä kuulemaan, mitä tämän ajan nuoret ajattelevat asioista. Voi vain toivoa, että kaikilla elämän alueilla lasten ja nuorten kuuleminen otetaan osaksi käytäntöjä. Vaikka olemme ryhmän kanssa vasta alkutaipaleella, veikkaan, että matkasta tulee upea. ” Meillä on tukijoukkoina toisemme, tiimin ohjaajat, tapahtuman päätuottajat ja muu työryhmä” Helena kiteyttää. 


Nazia Asif
Nuori Kulttuuri -tuottaja ja Teatris – nuorten tuottajatiimin toinen vetäjä